Dijf Sanders op psychedelische trip voor nieuwe videoclip ‘Jaipong’

Ga op zoek naar een muzikant die een kleurrijke mix aan stijlen combineert met een unieke, grenzeloze aanpak én culturele kruisbestuivingen, en Dijf Sanders zal steeds weer de man zijn die op je pad komt. Na een intens Indonesisch avontuur in 2017, met de plaat JAVA als resultaat, trekt de Gentse producer en multi-instrumentalist de herinneringen aan zijn trip door in een videoclip voor de track ‘Jaipong’. Een psychedelische samenwerking met visueel kunstenaar Bert Juliaan Vercruysse.

Het was Europalia, een Brussels cultuurfestival dat iedere twee jaar een bepaald land in de kijker zet, dat Dijf Sanders uitnodigde – en meteen carte blanche gaf – om hét geluid van Indonesië in kaart te brengen, of volgens Dijf zelf: ‘het romantische beeld van de eenzame muzikant in de jungle’. Gewapend met een micro en allerlei opname-elektronica trok Dijf in de lente van 2017 rond op Java, aan de zijde van de Amerikaanse vertaler en muzieketnoloog Palmer Keen. Zijn totaalervaring is sinds december te horen op zijn gelauwerde plaat JAVA (W.E.R.F. Records).

Naast passages doorheen stukken jungle, rivieren en rijstvelden, met bijhorende aardkrekels en kikkersymfonieën, belandde Dijf ook in een inspirerende bar in Bandung waar ze uitsluitend ‘Jaipong’ draaiden. Jaipong is namelijk niet alleen een uiterst dansbare track op JAVA, maar ook een populaire en traditionele muziekstijl die ontstaan is in de jaren ’70 als een soort van chauvinistische tegenreactie op de westerse ‘rock ’n roll’. De bar vormde de ideale setting voor alle percussie- en zangsamples uit deze song. Natuur en cultuur vloeien zo continu door elkaar, net als de vermenging van de originele geluiden uit de field recordings met synth-, drums- en/of elektronische toevoegingen.

Ergens tussen dans- en luisterbaar, elektronisch en akoestisch en tussen modern en traditioneel vond Dijf Sanders een plek in het nationale (en ongetwijfeld daarbuiten) muzieklandschap die niemand ooit al bezocht, en niemand nog kán bezoeken. Vanaf luisterbeurt één zindert ‘Jaipong’ onvermijdelijk na.

Vanaf vandaag krijgt de song een extra hypnotiserende dimensie met een nieuwe videoclip, gemaakt door visueel kunstenaar Bert Juliaan Vercruysse. Vercruysse staat gekend voor zijn desoriënterend artwork. Eerder werkte hij ook aan een videoclip voor Pascal Deweeze. Bovendien deelt hij Dijfs fascinatie voor het Indonesische eiland. Hij reisde er zelf al meermaals naartoe en werd als gevolg bijna zijn hele leven omringd met Indonesische schaduwpoppen, stoffen en muziek. Voor beide heren is het zeer belangrijk om voeling te hebben met een project, die was dus overduidelijk aanwezig.

Wie Dijf Sanders live aan het werk wil zien, kan dat onder andere nog tijdens Stoemp! Festival (25/05, Brussel), Boomtown (21/07, Gent), Absolutely Free Festival (04/08, Genk) en Jazz Middelheim (09/08, Antwerpen). De volledige speellijst kan je bekijken op de gloednieuwe website: www.dijfsanders.com

Other News

Carrasco releaset thringle en videoclip (15/06/2017)

Carrasco is de nieuwe Gentse formatie rond singer-songwriter Pieter Dewulf. Aan inspiratie is…

Read more

UMM x Poppunt.tv (16/06/2017)

Poppunt dook in het repetitiekot van UMM…

Read more

Carrasco x De Ideale Wereld (28/09/2017)

Carrasco had de eer om de achtste huisband van De Ideale Wereld te zijn!

Read more

OUTER releaset debuutsingle ‘Eyja’ via De Morgen (25/10/2017)

‘Ijslandse rust in muziek vervat’

Read more

MONOMONO releaset debuutsingle ‘JOUSKA’ (02/11/2017)

Volgens Indiestyle.be slat MONOMONO op intelligente wijze de brug tussen knisperende synths tot house-achtige beats en stemsamples.

Read more